La CUP Masnou amb el banc expropiat

La setmana passada es va produir el desallotjament del "banc expropiat", antiga sucursal de Caixa Catalunya, entitat rescatada amb diners públics per, després, ser venuda a una entitat privada. L’espai, va ser recuperat per veïnes del barri per a dur-hi a terme un projecte basat en l’autogestió, la solidaritat i el suport mutu.

Fa dos anys, Manuel Bravo Solano, amb càrrecs administratius en sis immobiliàries diferents, va comprar un paquet amb 6 antigues seus bancàries, entre elles, el banc expropiat, que ja havia estat okupat. A partir d’aquest moment comença una lluita per a desallotjar l’espai, fet que s'ha produït aquesta setmana. Això ha comportat l'aturada de totes les activitats que s’hi duien a terme.

Davant la solidaritat de moltes veïnes del barri i de gent d’arreu que s’han apropat a donar suport al banc, la Generalitat ha desplegat un efectiu amb 600 unitats dels mossos i un helicòpter que ha sobrevolat el barri durant cada dia de protesta, amb el cost que això comporta.

Quant estem disposades a pagar en benefici de la propietat privada d’un especulador?

Nosaltres creiem que violència és defensar la propietat privada per sobre de l’ús col·lectiu dels espais, i creiem que és violència, encara més extrema, tallar unes activitats que tant aportaven al barri per a defensar un negoci merament especulatiu. I encara més extrema, per la brutalitat amb què s’ha fet.

La violència que s’ha vist aquests dies pels carrers de Gràcia és el reflex de la violència estructural que patim cada dia. La violència de l’okupació, contra la violència de l’especulació i la gentrificació de tot un barri. La violència de cremar un contenidor, contra la violència de la realitat quotidiana de tenir un futur incert i la impossibilitat d’emancipar-se de les nostres joves. La violència de la informació manipulada pel pensament únic de tots els mitjans, la violència de l’explotació diària en tots els àmbits de treball i un llarg etcètera que fa de la vida de les persones avui en dia una mera propietat mercantil.

I el resultat? Més de 100 ferits en 5 dies de protestes i la militarització de tot un barri que ha estat sotmès a un setge només per defensar a una sola persona.

Qui es preocupi pel mobiliari urbà i les molèsties que provoquen els continus disturbis haurà d’anar a l’arrel del problemaper trobar la solució definitiva.

La violència sempre comporta més violència.

 

“Per als qui tenen el poder la violència és legal,

només la condemnen quan la utilitzen els de baix.”

Joan Brossa

 

CUP El Masnou,
13 de juny de 2016.

La violència que s’ha vist aquests dies pels carrers de Gràcia és el reflex de la violència estructural que patim cada dia.