MOCIÓ QUE PRESENTA LA CUP

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR DEL MASNOU EN SOLIDARITAT AMB EL CORRESCALES I CONTRA LA PRECARIETAT

 

Del 18 al 21 de febrer del 2016, centenars de treballadores i treballadors de Movistar i les seves contractes recorreran els 800 km que separen Bilbao de Barcelona seguint un torn de relleus. Van decidir córrer de dia i de nit, fes fred, plogués o nevés per tal de denunciar la repressió que com a treballadores i treballadors han patit per part de l’empresa i les seves contractes després de la «vaga de les escales», l’estiu del 2015, però sobretot també per tal de mostrar que la precarietat és una xacra que només es pot combatre amb la dignitat, plantant cara.

Ben al contrari d’allò que ens volen fer creure, la precarietat no és ni «indispensable» ni «necessària» per tal de tenir treball, no és «l’única forma» que la feina pot prendre en l’actualitat, no és «el preu que cal pagar» davant de la crisi per tenir feina. La precarietat és una imposició de les empreses, sobretot de les multinacionals. Aquesta precarietat, paradoxalment, està organitzada mitjançant la desregulació de les condicions de treball a què ens ha portat l’actual feblesa sindical i el domini de classe dels rics sobre els pobres. La precarietat és la forma que prenen avui la majoria de relacions laborals en el món capitalista neoliberal i com a tal cal combatre-la.

Plantar-li cara requereix constància, determinació, organització i, sobretot, dignitat. Requereix un canvi radical de perspectiva que es negui a l’acceptació del «menor mal possible» i rebutgi la idea que «no hi ha res a fer». Les treballadores i treballadors de Movistar i les seves contractes ens van demostrar moltes coses en la seva lluita a través de la vaga social de l’estiu del 2015. Van deixar clar que la unitat de les persones explotades és bàsica i central, tal com ho és la identificació dels culpables d’aquesta precarietat. Ara, ens en tornen a donar una bona mostra amb el Correscales, que no és només una marxa sinó, sobretot, un camí, una explicitació de les precarietats que s’estenen arreu del territori i de les empreses que no paren de tenir beneficis a costa, precisament, de les pèrdues de totes i tots.

La precarietat es fa present en les múltiples formes que pren la contractació laboral, també, amb fórmules il·legals, sense cap tipus de contractació. En l'administració pública trobem formes precaritzadores a través de subcontractes o serveis externalitzats. Ningú no es pot rentar les mans davant de la precarietat en què viuen les treballadores i treballadors de les empreses que «ofereixen serveis» a les administracions públiques. En massa casos «el criteri econòmic» acaba essent determinant perquè una empresa externa aconsegueixi una concessió d’una administració pública. Cal denunciar públicament que l'aplicació d'aquest «criteri econòmic» —adjudicar a la proposta més barata— obre la porta a l'absoluta precarització de les relacions laborals.

 

Per tot això, des de la CUP del Masnou, proposem els següents acords al Ple:

 

PRIMER: Solidaritzar-nos amb les treballadores i els treballadors acomiadats per Movistar o les seves contractes, ja que van ser acomiadats en represàlia per la seva participació en la vaga de les escales desenvolupada fa sis mesos.

 

SEGON: Que l’Ajuntament del Masnou vetlli per tal que les empreses que hagin signat contractes de serveis de qualsevol mena amb aquesta administració blica no incloguin formecontractuals precaritzadores, així com per a la inclusió de clàusules socials en els contractes amb les empreses, d’acord amb la guia per a la inclusió de clàusules contractuals de caràcter social de la Generalitat de Catalunya, els estudis i treballs de la Taula del Tercer Sector, i la legislació vigent.

 

TERCER: Donar publicitat d'aquest acord a través dels mitjans de que disposa l'Ajuntament: Masnou viu, web i xarxes socials

 

 

El Masnou, 11 de febrer de 2016

 

 

 

Sandra Miras i Martínez i Laia Noy Oliveras

Regidores del Grup Comarcal de la CUP

Ajuntament del Masnou