COMUNICAT DE LA CUP EL MASNOU RESPECTE EL CENTRE D’ATENCIÓ I SEGUIMENT DE DROGODEPENDÈNCIES (CAS) DEL CAP D'OCATA.

ELS SERVEIS PÚBLICS CONTRA LA DESINFORMACIÓ I L’ESTIGMATITZACIÓ DE LES PERSONES

Provocar i generar alarma social de manera infundada no ens millora com a societat, al contrari ens aparta de la base real dels problemes i ajuda a perpetuar-los. Aquests últims dies som espectadors d’un grotesc espectacle. L’excusa: el mal anomenat “dispensador de metadona”. Les víctimes: les usuàries d’aquest servei i les veïnes d’Ocata.

El rebuig a la ubicació del CAS al CAP d'Ocata amb l'únic argument que "no és una bona ubicació" intenta amagar l'autèntica motivació: la voluntat d'excloure i apartar una realitat de la nostra societat que existeix mal que ens pesi.

El primer que cal saber és que aquest no és un dispensari de metadona, és un Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències.Això implica que és un espai que deriva les usuàries a les unitats de desintoxicació dels hospitals (en aquest cas a Can Ruti), per tant aquests centres són una peça clau per al tractament de TOTES les drogodependències (també el tabac, l’alcohol o altres addiccions com el joc, l’ús abusiu del mòbil, etc). També cal posar èmfasi en que és un recurs on la gent hi acudeix de manera voluntària per recuperar-se de la seva addicció.

Com diem, l'únic argument que presenten en contra és que suposadament no és una ubicació adequada, però ningú explica què fa que sigui incompatible amb la proximitat a altres serveis públics. Pels ambulatoris que tenim al poble aquella és, evidentment, la millor de les ubicacions quant a les instal·lacions.

“NO EN EL MEU PATI DEL DARRERE” I LA BAIXESA MORAL DE CIUDADANOS

 

Comencem a desxifrar una mica més quina és la intenció mediàtica, amb rerefons polític de baixa moral, que s’hi amaga. Anem per parts:

El 9 de febrer el diari digital Crònica Globalllença un primer article onsegons afirma aquest mitjà, van contactar amb "fuentes cercanas a la oposición", però en la darrera junta de portaveus municipal cap partit polític del consistori va manifestar haver-hi contactat, a excepció de Ciudadanos que no hi va assistir.

Després de l’espurna inicial per part d’aquest mitjà, hem vist com Ciudadanos seguia encenent la metxa. En comptes d’informar millor i amb rigor, com des del consistori pensem que s’hauria d’haver fet, s’amaguen rere un comunicat tendenciós, on eviten dir obertament que volen “excloure realitats” però a l’hora de la veritat esperonen a persones que sí es mostren dialècticament violentes i contràries amb el centre i les seves usuàries, esperonant una recollida de signatures amb l’ajut dels seus simpatitzants o militants.

D’una banda, oficialment, Ciudadanos fa un discurs crític amb la ubicació i de l’altra, per darrera, promouen expressions excloents i violentes. Els suposats arguments esgrimits no se sostenen en cap dada, només en prejudicis: què fa que un CAS ubicat en un CAP sigui incompatible amb una escola bressol? Ens ho poden explicar més clarament? Ideologia excloent impregnada de fal·làcies.

A més a més i de manera totalment conjuntural, reclamen com a mesura populista una segona consulta de pediatria. Aquí ningú pot estar-hi en contra, és evident, i ho saben bé les famílies amb canalla que el servei de pediatria als nostres pobles és realment escàs. Però aquesta reflexió és una autèntica fal·làcia. I aquest és el pobre argument que s’utilitza: “Com que no tenim un servei pediàtric suficient, tampoc podem tenir un dispensador de metadona.” Per cert, obliden, amb les presses per trobar un argument que serveixi de cortina de fum, que el darrer servei de pediatria que vam perdre amb les retallades va ser el servei de pediatria els caps de setmana. Això se'ls ha oblidat de reclamar-ho perquè no els venia tant bé per als seus interessos o perquè ni tan sols se'n recorden.

El que amaga Ciudadanos i algunes convocatòries, així com el manifest de recollida de signatures és que el volum de tractaments per metadona a la comarca (dades del 2014, Idescat) parlen d’entre 20 i 30 usuàries a l’any. I el que encara és pitjor, amaguen la cara més fosca i hipòcrita d’una manipulació política encoberta que promou una societat que toleri passivament un munt d’injustícies i misèries, però que alhora tingui la barra de protestar quan una solució els pot presentar realitats incòmodes al costat de casa.

I amb tot aquest desori, no podem, ni volem, deixar d’anomenar els comentaris que han anat apareixent aquests dies per les xarxes socials i que fan referència al tema. Volem denunciar que aquests comentaris són totalment estigmatitzadors, discriminatoris i vexatoris: són l’essència del feixisme.

Tant de bo ningú hagués de recórrer mai a aquests Centre d’Atenció i Seguiment, però mentre les drogues esdevinguin una escapatòria senzilla, assequible i a vegades legal per evadir-se de les realitats que vivim, ens caldrà ser conseqüents i responsables amb l’atenció de les persones que hagin quedat atrapades en aquest cercle viciós, defugint de paternalismes i estigmes.

S'obliden també de recordar, perquè no els deu interessar tant, que no podem deixar de lluitar per aturar la progressiva privatització de la Sanitat Pública, i plantar cara per aconseguir la continuïtat d’un sistema sanitari 100% públic, gratuït i de qualitat, sense discriminació per raons de poder adquisitiu o lloc de residència. Només així podrem tenir uns serveis sanitaris adaptats a les necessitats reals del territori.

 

 

 

 

 

CUP El Masnou

1 de març de 2018